Musta dina äpplen

När man har råvarorna till världens bästa must hängandes i trädgården, varför ska man då köpa massproducerade produkter gjorda på koncentrat i affären och köra trädgårdsäpplena till komposten?

VARFÖR MUSTA?
– Lokal produktion
– Nyttigt & gott
– Äkta
– Miljöhänsyn
– Perfekt som gåbort-presenter

INLÄMNING
Inlämning av era äpplen sker enligt överenskommelse i uppmärkt rum (tidigare kylrum) på vår gårdsplan. Det går även bra att lämna in även om vi inte är hemma. Vi hör av oss så snart musten är klar för avhämtning. För att vara säker på att få en tid, boka så snart som möjligt eller så fort du har en susning om när dina äpplen kommer att vara klara. Vi mustar fram till slutet av oktober.

Märk upp alla era kassar & kärl med:
– Namn
– Inlämningsdatum
– Telefonnummer
– Äppelsort om ni vet det
– Vilka behållare ni önskar musten i (1L; 2,5L; 10L eller egna)
– Om ni vill köpa ciderpaket & hur många

Maxvikt: 15kg/kärl
Minst 20 kg äpplen behövs (ca 4-5 hinkar/pappkassar)

Skulle ha mindre kvantitet är 20 kg kan vi förhoppningsvis slänga med lite av vår egna frukt för att fylla pressen. Uppåt finns ingen gräns. De flesta äppelsorter ger ett utbyte på ca 50-60% vilket innebär att på 1kg äpple får du ut ca 5-6 dl must. Givetvis är det musten från dina egna äpplen som du får med hem!

HUR SKA ÄPPLENA SE UT?
Det gör inget om äpplena är prickiga, små eller bara allmänt konstiga. Det blir must av dem ändå, men must från fallfrukt har ofta inte lika bra hållbarhet och fräschör som avplockad/nerskakad frukt så ta gärna vara på frukten innan den blir övermogen. Dessutom får man ett avsevärt bättre utbyte (mer must) på frukt som ej är för ”mosig”. Rensa även bort rutten och möglig frukt och tvätta frukten från gräs, löv, sten & jord innan inlämning.

HÅLLBARHET
Efter pressningen håller sig musten ca 4-7 dagar i kylskåp.
För att förlänga hållbarheten kan man antingen frysa, pastörisera, konservera eller jäsa musten till cider. 10l-dunken kan vi direkt omvandla till jäskärl om någon är intresserad av att prova tillverka cider.

PASTÖRISERING
Vi hyr ut vår pastöriseringsmaskin för 200 kr/dag och den pastöriserar 30l på ca 1,5h. Att pastörisera är busenkelt och med väl rengjorda flaskor håller sig musten upp till ett år. På en kväll tillverkar du med lätthet din egna juice för ett helt år! Förboka gärna pastörieringsmaskinen.

HAR DU ÄPPLEN ÖVER?
Kontakta oss gärna om du har äpplen du vill skänka.
Om ni är lyckligt lottade och har ett överskott av äpplen i er trädgård så tar vi hjärtligt emot det. Hinner ni inte plocka själva så gör vi gärna det i mån av tid. En fantastisk resurs så de slipper ruttna bort & hamna på komposten.

%d bloggare gillar detta: