Så här går det till

Kom hit med dina äpplen och sedan sköter vi resten!

Givetvis får du mer än gärna hjälpa till. Du bör ha minst 5 hinkar/kassar (ca 20kg) med äpplen, men om du skulle ha mindre kvantitet kan vi förhoppningsvis slänga med lite av vår egna frukt för att fylla pressen. Uppåt finns ingen gräns.

Det gör inget om äpplena är prickiga, små eller bara allmänt konstiga. Det blir must av dem ändå, men något vi märke 2012 var att must från fallfrukt inte hade samma hållbarhet och fräschör som avplockad/nerskakad frukt så ta gärna vara på frukten innan den blir övermogen. Dessutom fick man ett avsevärt bättre utbyte (mer must) på frukt som ej var för ”mosig”.

Vi kan även pressa päron, vindruvor och vinbär.

Givetvis är det musten från dina egna äpplen som du får med hem!

Du betalar per liter färdig must: 10kr/l

Det går bra att betala med kort!

De flesta äppelsorter ger ett utbyte på ca 50-60% vilket innebär att på 1kg äpple får du ut ca 5-6 dl must.

Vill du dessutom köpa förpackning har vi några olika varianter:

8kr/flaska (1l)

12kr/dunk (2.5l)

35kr/dunk (10l)

10l-dunken kan vi direkt omvandla till jäskärl om någon är intresserad av att prova tillverka cider. För 100kr/st är det komplett med dunk, jäsrör, jäst och ev. socker.

Efter pressningen håller sig musten ca en vecka i kylskåp.
För att förlänga hållbarheten kan man antingen frysa, pastörisera, konservera eller jäsa musten till cider.

Vi hyr ut vår pastöriserare för 150kr/dag och den pastöriserar 30l på ca 1,5h. Att pastörisera är busenkelt och med väl rengjorda flaskor håller sig musten i ett år. På en kväll tillverkar du med lätthet din egna jos för ett helt år!

Annonser