Sortbestämning och mustning 5:e oktober

Då var datum spikat!

Den 5:e oktober reserverar vi till er som inte har en susning om vilka äppelsorter ni har, men är nyfikna på att veta.

Äppelkännaren Peter Glader kommer att finnas med hela dagen för att sortbestämma och ge ett och annat gott råd vad gäller beskärning och annat äppelträdsägare kan ha nytta av.

Efter att Peter sagt sitt pressar vi era äpplen och musten tar ni med hem, precis som vanligt. Förmodligen kommer tiderna gå åt kvickt så är du intresserad är det bra att boka i god tid. Och om du inte får tid för mustning är du ändå välkommen för att få äpplet sortbestämt och dricka en kopp kaffe.

Kolla gärna in på Peters hemsida om ni är nyfikna på hans verksamhet:

http://peter.glader.dinstudio.se

Jag är säker på att det blir en toppendag! Välkomna!

Hälsar Felix på Borås Musteri

Mustnytt

Idag har vi haft det nästan lite väl trevligt. Musteriet förvandlades till laboratorium under en kort stund då två kunder undersöker, smakar och mäter sin blivande cider. Med deras noggrannhet bör cidern bli av högsta kvalitet. Lycka till!

20131019-170148.jpg

Fin hjälp fick jag även av Jonas som deltog i dagens arbete!

Jäsnytt

Jag fick privilegiet att musta druvor åt en kund, som dessutom kunde avvara ett par liter så nu ska det bli ett Sveriges Amarone. Dessutom var druvmusten god att dricka precis som den var så ett par liter får leta sig in i frysen också.

20131018-134526.jpg

20131018-134540.jpg

20131018-134550.jpg

Mustnytt

I helgen har det mustats som aldrig förr. Tyvärr har jag i vanlig ordning missat att ta bilder, men de kunder som hann med får mer än gärna mejla över bilder så lägger jag upp dem här. Min medhjälpare Ulrik fick rycka in och stötta upp verksamheten vilket ibland var välbehövligt, sedan har jag även haft god hjälp av många av kunderna när kön ringlat sig lång (Peter K, Håkan B, Bo mfl. Tack!). Om någon har frågor kring cidern så är ni välkomna att höra av er! Då kan jag även komplettera min guide så att den blir bättre.

Mustnytt

Då var vi klara för idag. Många trevliga kunder, många sorters äpplen och mycket must!

Ambitiöst av ett gäng som både köpt flaskor i önskad liter och nytt frys för att kunna ha must hela året. Och mycket must blev det!

Sedan hade vi ytterligare en kund med okänd äpplesort som jag sparade ett äpple av. Och nu sist på dagen visade det sig att det med 90% säkerhet är Oranie, vilket även hon hade med sig. Bra, klar must blev det!

Och till alla er som valt att göra cider: Kom gärna tillbaka nästa år med en flaska så smakar vi och jämför. Jag har lovat att lägga upp några cidertips under kvällen/natten.

Färdigpressat

Pust! Då var vi klara till slut. Nästan 800liter blev det för Henrik och Johanna! Mycket slit, men med gott humör, kaffe och bra musik var det inga problem.

Om någon är intresserad av att köpa must av Henrik kan jag tipsa om deras facebook-sida kallad ”Musterikollektivet”.

Pressat schema i musteriet!

Det märks att det är ett bra äppelår i år för tiderna går fort åt.

Nu är första lediga tid i början av november.

IMGP3391

Vi fick några bilder av en kund, och här är en av dem där vi sitter och fikar på en limpa från vår granne ”Sandhults Vedugnsbageri”. Förmodligen Sveriges godaste bröd så stanna gärna till där om ni är på väg till/från oss.

Och här ännu en bild från en annan kund:

bild

Lycka till med cidern!

Viktigt meddelande!

Viktigt: Då söndagarnas drop in mustning verkar bli allt för populär för att hinna musta alla kunders äpplen kommer vi att införa tidsbokning istället.

Det har varit väldigt roligt med det enorma genomslag musteriet har fått!

Så det är nu först till kvarn med lördags och söndagstider!

Lördagen den 14:e är redan fullbokad.

Mustnytt

Tack för idag!

Förmodligen hade vi nytt rekord vad gäller det mesta. Massor med folk och mycket arbete, men när klockan slog fyra var alla kunders äpplen pressade.
Om någon kände att den informationen vi hann ge vid pressningen inte räckte så ring gärna eller skicka ett mejl. Det blev inte mycket tid för prat idag.

Vi märkte tydligt idag att den mjöliga sommarfrukten har passerat bästa pressningsdatum. Flera av kunderna hade gjort ett jättejobb med att samla äpplen men fick trots det inte med sig så mycket must hem då dessa sorter är för ”porösa” och ”grötiga”. Tråkigt både för kunden och oss på musteriet.

Så ett råd till alla kunder: Finns det möjlighet att välja fastare sorter, gör det.

Dagens eloge till Ulrik Malmberg som hjälpte till här idag! Tusen tack!

20130908-192549.jpg
Så här rent är faktiskt musteriet varje kväll, även fast dagens kunder fick vada fram i pressrester.

Mustnytt

Några bilder från dagens mustning:

20130907-152312.jpg

20130907-152329.jpg

20130907-152335.jpg

Catarina är i full gång. Dagens sista mustning bjöd på fruktkross ända upp i taket. Mjöliga sommaräpplen fungerar inte så bra att musta tyvärr och utbytet blir inte det samma. Men vi pressar så mycket som det går och ibland blir det kladdigt.

Lyckad premiär!

Dagens premiär bjöd på mycket folk, både gamla och nya kunder, och många olika sorters must och äpplen.

Kaffebryggarn gick varm och jag tror att den lilla kötid vi hade inte fick någon betydelse då alla försåg sig med tår och påtår.

Välkomna tillbaka med de senare sorterna!

Äppelår?

Det verkar vara ett riktigt äppelår i år. Träden kroknar redan av frukt!

Preliminärt så öppnar vi musteriet första helgen i september, och kommer ha tidsbokning på lördagar och ”öppen mustning” på söndagar som förra året.
Detta för att minska ev kötid på söndagarna.

20130708-203031.jpg

Äntligen vår!

Då har våren äntligen anlänt, och det verkar som att musteriets alla äppelträd överlevt vintern utan att varken frysa ihjäl eller få angrepp från hare/rådjur.

Blomningen börjar ta fart och som det verkar kommer det antagligen lyckas bättre i år då frostnätter inte känns aktuellt längre.

Vi har även satt 16 nya äppleträd, så totalt har gården nu 60st och de är av ca 20 olika sorter.

20130522-232253.jpg

20130522-232314.jpg

Tack för i år!

Säsongsavslutningen bjöd på många trevliga kunder, både nya och gamla ansikten, samt ett potpurri (stavas det så?) av olika delikatesser att pressa.

Vi startade med äpple men gick raskt över på en pressning av lingon. Ca 25 liter lingon gav 10 liter prima lingondricka. Hoppas nu att Vargtassen smakar!

Därefter så blev det en pressning utav svarta och vita vinbär blandat med krusbär. Tyvärr hade dessa inte tinat helt från frysen så utbytet blev något mindre än förväntat. Ca 23 liter dryck från ca 60 liter bär. Kraftig smak som kan göra sig bra tillsammans med äpplemusten eller varför inte som ett mustigt bärvin?!

Jag har även börjat provsmaka min så kallade Kvass som tillverkades i början av säsongen. Lika gott som enkelt och förlänger hållbarheten på musten dessutom. Gör så här:

5 liter äppelmust
1/3 burk surkål
Ett par nävar frysta hallon för färgens skull.

Ner med alltsammans i ett kärl, på med jäsrör, låt stå i ca två månader. Sila sedan av all surkål och hallon och ner i väl rengjorda flaskor.

Därefter är det bara att njuta!

Några av dagens kunder fick provsmaka kvassen och omdömet varierade mellan ”underbar” och ”annorlunda”.

Tack för denna säsongen och hoppas att vi syns till nästa höst!

Med vänlig hälsning, Felix

20121028-173309.jpg

Bildkavalkad

En trogen kund har försett oss med lite bilder, vilket alltid är uppskattat.

Must- och Cidernytt

Idag har det varit ganska lugnt här uppe. De flesta dök upp innan lunch, men ingen behövde vänta så det kanske är ett tecken på att säsongen börjar gå mot sitt slut.

Resten av dagen har vi skött om cidern och äppelodlingen.

Vår cider hade avtagit rejält i jäsningen så det var dags för omtappning. Det var ca fem veckor sedan vi startade jäsningen. Tänk på att inte få med den sk. bottensatsen när ni tappar om. Lättast gör man det med ”hävertprincipen”.

Eftersom man blir av med lite av mängden vid omtappningen kan det vara klokt att toppa upp jäskärlet med must för att undvika onödig syrekontakt.

20121021-175938.jpg
En bild från vårt tokbruna kök.

Tänk på att nästa söndag är sista chansen för ”öppen mustning”!

Förlängda öppettider inför kommande söndagar

För att minimera köandet så förlänger vi tiden för mustningen. Klockan 09:00 öppnar vi om du är morgonpigg eller också sover du ut och kommer strax innan två. Eller varför inte mitt emellan?

09:00 – 14:00 alltså. Bara att komma förbi utan att förboka.

Sista tillfället för ”öppen mustning” blir den 28:e oktober, och därefter mustar vi mer än gärna, dock endast efter tidsbokning.

Välkomna!

Händelserik söndag

Idag har det hänt mycket roligt!

Vi startade som sagt med en vindruvspressning som blev mycket lyckad. Anita fick med sig 7,5l druvjos med sig hem och dessutom en blandning av äpple och druva då vi samkörde druvresterna med hennes äpplen. Fin färg blev det!

Vid lunch sinade vår djupborrade brunn och dagen såg ut att få ett trist slut (dessutom hade vi kunder på kö) men som väl var så blev det il-transport ner till Sandared och hämta en ny pump som vi matade via gårdens grävda brunnar. Efter en kvart när detta var inkopplat och klart märke vi att den nya pumpen dessutom gjorde jobbet mycket mer effektivt. Nu rann musten som aldrig för och vi satte ett nytt pressrekord: 52 liter!

Roligt var även att vi fick återse ett helt gäng med ”gamla” kunder från förra veckans mustande. Det ser jag som ett gott betyg för vårt musteri!

Tack för allt ert tålamod när kön var som längst! (framförallt paret från Gällstad som kom i kläm precis vid pumphaveriet)

Mustnytt

Roligt att så många hade hittat hit idag!

Massor med trevligt folk, både med och utan äpplen. Kaffekokaren gick varm precis som mustar’n själv.

Tack till U. Malmberg som kom och assisterade med kort varsel!

Denna fina bild kommer från en av besökarna: (tack!)

20121008-151416.jpg

Lyckade pressningar

Ikväll har det mustats på Borås Musteri.
Väldigt trevligt med ett återbesök av en kund, och även en samling ”stormustare” vars äpplemust nu skall förädlas till härlig cider. Jag ser fram emot sommarens provsmakning!

Tack alla för en trevlig kväll!

Tyvärr glömde jag i vanlig ordning att knäppa av några bilder…

Men en av kunderna kom ihåg:

20121006-162326.jpg

Ny förpackningsleverantör!

Vi har lyckats pressa priset på dunkarna genom att byta leverantör. Samt fått en storlek till.

Vi tillhandahåller 2,5l (12kr/st) och 10l (30kr/st).

10l-dunken kan vi direkt omvandla till jäskärl ifall att ni vill prova göra cider. Då ingår dunk, jäsrör, jäst och ev. socker för den runda summan av 100kr.

Äppelgåta

Nej, det är ingen kund som missförstått och tagit med sig hela träden…

20120925-172110.jpg
Hjälmkulla Handelsträdgård hade råkat ut för stormbyar. Detta medförde att märkningen på deras äppelträd blåst bort och således reas ut. Otur för dem men tur för Maniske Mustarn.

Vissa av dem bar redan frukt, så nu pågår ett mindre detektivarbete för att sortbestämma träden.

Nytt pressrekord

Under gårdagens mustning slogs nytt pressrekord: 45 liter must från en pressning!

Vi har märkt att pressen har bra kapacitet, så var inte oroliga för att ta med för mycket äpplen. Ett bra tips, som vissa kunder redan anammat, är att ta med även grannens äpplen samtidigt.

Ett par bilder till:

Vi plundrade några av våra egna äppelträd också och gjorde oss ca 100l must som skall jäsas till cider. Ett tips för den som själv vill prova på är att införskaffa jäskärl (ca 25-30l är lagom) som vi kan musta rakt ner i. Ciderjäst kan ni köpa av oss för en tjuga.

Rådjuren har tyvärr varit på och ätit upp några skott på ett av de nyplanterade träden så tills staketet inte är uppe får vi försöka skrämma bort dem så gott det går med ”elkabelband”.