Mustnytt 2020-07-20

Musteriet har idag tagits över av Amanda och Olle Rex. De kommer att bedriva verksamheten i samma anda som tidigare och jag hoppas att du som kund hittar tillbaka även om det inte är jag som vrider på äppelpressen. Vi flyttar nämligen och på den nya fastigheten ryms tyvärr inget musteri. Men Amanda och Olle har vårt fulla förtroende i att sköta detta framöver!

Ni når dem på amanda.rex@hotmail.com eller på 0709-562950 för tidsbokning.

Tack för de åtta säsonger som ni besökt mig!

Bästa hälsningar Felix Hermansson med familj

Mustnytt

Då har vi blivit varma i kläderna efter två söndagars mustande. Och redan nu kan man konstatera att Ulricehamn måste ha klarat sig bra från frosten i våras då flertalet kunder kommer därifrån med riklig skörd.

Idag har det mustats Sävstaholm, Lobo, Husmodern, Oranie och en mängd andra äppelsorter och även päron.

Mustnytt

Söndagens mustning flöt på fint utan sprängningar som tur var. Flera återkommande kunder och härlig trivsel, mycket tack vare musteriets nya vän ”Pommeau”…

Nu återstår bara två pressdagar den här säsongen, men än finns det några tider kvar så skicka i så fall ett mejl för bokning. Det är enklast!

Mustnytt

Trots mediernas skriverier om det skruttiga äppelåret så går tiderna åt. Söndagen är redan fullbokad, men till kommande helger finns det tider kvar.

Idag fick vi även vårt beställda tappkärl levererat:


Förhoppningsvis kommer det att underlätta tappningen och göra det lite mindre söligt i musteriet. 

Stort tack till Elmgrens Rostfritt i Borås som tillverkat kärlet, mycket fin service och skickligt hantverk!

Mustnytt

Idag står det om musteriet i Borås Tidning, till och med på förstasidan! Roligt med lite publicitet!

Helgen har varit ganska intensiv med mycket äppelmust, kaffe och nybakade bröd från vårt grannbageri. Att stanna där får ses som ett måste då hon har många prisbelönta brödvarianter. 

Att göra cider blir allt mer populärt och många kunder som provade förra året vill göra ännu mer i år. Festligt värre med hemmagjord cider till sommaren!

Premiär 2016

Då var årets första mustning avslutad. Många kunder, nya som gamla, gjorde dagen på musteriet mycket trevlig. Lite provning av förra årets cider (kanongod!) under dagen gjorde att det blev mycket cidersnack. Troligtvis har vi till nästa år ännu bättre cider, för man lär sig något nytt varje år. Femton liter står redan på jäsning i musteriet. Med tanke på årets stora skörd lär det bli mer.

Tiderna tar raskt slut så funderar du på att boka tid för mustning så vänta inte!

Premiär 2016

Söndagen den 4:e september drar vi igång musteriet! Tanken är att sedan ha öppet varje söndag fram tills november, eller så länge det hänger äpplen på träden.

Som brukligt kör vi med tidsbokning så hör av er via mejl, telefon eller sms för att boka en tid!

Det verkar som om 2016 bjuder på en hel del bra frukt så förhoppningsvis blir det full fart här på söndagarna med mycket folk, gött tjöt och några baljor kaffe. Välkomna!

Binytt!

Sedan tre veckor så har vi fått bin till gården! Och igår bestämde sig ett antal för att rymma ut ur kupan och bosätta sig i en vinbärsbuske vilket orsakade lite krångel med att ”skyffla” upp dem och erbjuda dem en ny kupa.

Men förhoppningsvis så går allt vägen och då har vi två kupor som hjälper till med pollinering av träden (som för övrigt blommar för fullt).


Molly inspekterar kupan.


Lasse har fått ”några” bin på ryggen…

Mustnytt

Då har vi precis avslutat årets sista mustning och hela musteiet har monterats ner för grundlig rengöring och uppställning inför nästa år. 2015 var inget vidare äppelår, det kan vi krasst konstatera. Förhoppningsvis blir 2016 betydligt bättre och för att hjälpa naturen på traven har en god vän ställt hit en bikupa som ska fyllas med bin under våren. Spännande är bara förnamnet.

Idag var också ett UF-företag här och pressade äpplen och tanken är att de ska sälja musten på en kommande UF-mässa. Vi önskar dem lycka till med sin produkt som förmodligen kommer att gå strålande i julhandeln!

Tack för i år!

Mustnytt

Massor av stamkunder har idag besökt musteriet vilket är väldigt roligt. Ett par hade dessutom med sig en hel släpkärra med äpplen! Sicket arbete att plocka all den frukten! Men att musta gick fin-fint då de varit här flera år i rad och vet hur en slipsten skall dras. Jag fick god hjälp med andra ord.

Dessutom har musteriet blivit dokumenterat av fotograf Anders Engström som fått ett stipendium där han ska fotografera företagande på landsbygden. Tanken är att det ska resultera i en bok och en utställning framöver så till nästa år ligger det förhoppningsvis ett blädderex i musteriet för läsning.

Och till sist: ni som gjorde cider förra året men som inte tyckte att den blev någon smaksensation, vänta ett år till. Flera av dagens kunder kan intyga att cidern är som godast efter två/tre år så ha tålamod. Och det verkar inte finnas någon risk att den blir för gammal.

Mustnytt

Idag har vi mustat en härlig kombination av äpple, blåbär, citron och ingefära som en kund ska jäsa upp till en sommarfrisk specialcider. Spännande är bara förnamnet. 

Och dessutom har en vän och biodlare kört hit en kupa som ska trygga skörden inför nästa säsong, det kan behövas med tanke på årets resultat.

Mustnytt

Då börjar mustningssäsongen närma sig och man går och stirrar på äppelkarten i trädgården! 

I år tänkte vi öppna musteriet den 6:e september och hålla på tills någon gång fram i november. Precis som föregående år är det tidsbokning så tveka inte att ringa eller mejla för att boka en tid som passar er!

Vi hoppas på er rejäl skörd!

Mustnytt

Då var äntligen det nya taket på plats på musteriet! Min ständigt hjälpande och underbetalda lakej Ulrik konstaterade att det gamla taket var så dåligt att det gick att sopa bort med piasavakvast så ett byte var helt klart nödvändigt. 

   

       

Utöver det här inget nytt på äppelfronten. Som vanligt har rådjur, hare och älg gjort sitt yttersta för att pröva mitt tålamod under vintern. Det har resulterat i minst ett ringbarkat pelaräppleträd och våldsam beskärning av några andra.

Men vi ser fram emot en lyckad blommning och en västsvensk äppelskörd som gör Kivik grön av avund!

Mustnytt

Idag var det dags för sortbestämning av kundernas äpplen och med hjälp av Peter Glader har vi nu lyckats lära oss skillnaden mellan bland annat Cox Pomona och Sävstaholm, Oranie och Stenkyrke, Aroma och Ingrid Marie. Tack för din medverkan Peter!

Allt var verkligen lyckat och förhoppningsvis kan vi erbjuda samma aktivitet nästa år!

Om någon kund har bilder från idag vore det jättekul att få ta del av dem!