Cider

– Musten hälls i ett jäskärl (exempelvis de 10 liters dunkar vi saluför) tillsammans med lite jäst. På det sätts ett jäsrör för att kunna evakuera trycket som uppstår.

– Ställ jäskärlet i rumstemperatur tills jäsningen dragit igång ordentligt, det ska bubbla friskt. Det är bra om man inte ställer jäskärlet på sin finaste äkta matta då det kan bubbla och skumma lite ur jäsröret. Om det gör det så ta av röret efter några dagar och skölj ur det så att inga bakterier smiter in.

– Efter några dagar ställer du jäskärlet i lite svalare temperatur om du har tillgång till det vill säga, annars funkar rumstemperatur bra. Mörkt helst.

– När allt sockret jäst till alkohol så slutar det bubbla i jäsröret och då är det dags att tappa om. Då är det viktigt att inte få med den bottensats som bildats, så tappa om med en slang/hävert. Gör rent jäskärlet och häll tillbaka din blivande cider igen.

– Låt sedan stå fram till nyår i 13-16 grader varmt (funkar med rumstemperatur även här) Då är det dags att tappa på flaska. Gör rent dina flaskor noggrant! För att få kolsyra lägger du till två teskedar socker per flaska (50cl) så sker en jäsning till, s.k. champagnejäsning, som skapar kolsyran.

– Lagra svalt och mörkt så har du en läskande, torr egengjord cider fram tills sommaren när värmen kommer. Ibland kan ytterligare ett år på flaska göra susen så häll för guds skull inte ut din cider om den inte smakar bra i maj. Hållbarheten är god. Minst ett par år. Alkoholhalten bör landa på någonstans kring 4-7%.

20120812-104133.jpg

En tanke på “Cider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: