Cider

Cider kan man göra på många sätt. Man kan mäta, göra förkulturer, väga, klarna, fixa och trixa. Men jag väljer att göra det på det enkla sättet. Ett visst mått av tur kan dessutom vara användbart.

– Musten hälls i ett jäskärl (exempelvis de 10l dunkar vi saluför) tillsammans med lite jäst. På det sätts ett jäsrör för att kunna evakuera trycket som uppstår.

– Ställ jäskärlet i rumstemperatur till jäsningen dragit igång ordentligt, det ska bubbla friskt. Det är bra om man inte ställer jäskärlet på sin finaste äkta matta då det kan bubbla och skumma lite ur jäsröret. Om det gör det så ta av röret efter några dagar och skölj ur det så att inga bakterier smiter in.

– Efter några dagar ställer du jäskärlet i lite svalare temperatur om du har tillgång till det vill säga, annars funkar rumstemperatur bra. Mörkt helst.

– När allt sockret jäst till alkohol så slutar det bubbla i jäsröret och då är det dags att tappa om. Då är det viktigt att inte få med den bottensats som bildats, så tappa om med en slang/hävert. Gör rent jäskärlet och häll tillbaka din blivande cider igen.

– Låt sedan stå fram till nyår i 13-16 grader varmt (funkar med rumstemperatur även här) Då är det dags att tappa på flaska. Gör rent dina flaskor noggrant! En flaska som jag brukar rekommendera är den som Bernard Celebration, nr.89252 på bolaget, levereras i. Den har nämligen bygelkork och tål trycket som blir. För att få kolsyra lägger du till två teskedar socker per flaska (50cl) så sker en jäsning till, s.k. champagnejäsning, som skapar kolsyran.

– Lagra svalt och mörkt så har du en läskande, torr egengjord cider fram tills sommaren när värmen kommer. Ibland kan ytterligare ett år på flaska göra susen så häll för guds skull inte ut din cider om den inte smakar bra i maj. Hållbarheten är god. Minst ett par år. Alkoholhalten bör landa på någonstans kring 4-7%.

20120812-104133.jpgDSC_0066

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s